Biblioteka ,,Centar za kulturu" Kladovo

Kladovo – U četvrtak, 25. novembra, sa početkom od 18 časova, galerija Biblioteke ,,Centar za kulturu“ Kladovo ugostiće autorku projekta ,,Štampujit – Vez na vezovima“ Dušanku Botunjac, nagrađivanu akademsku slikarku i primenjenu umetnicu iz Negotina koja iza sebe ima nekoliko samostalnih i desetine grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Kladovskoj publici projekat će biti predstavljen izložbenom postavkom i premijerom dokumentarnog filma o nematerijalnoj kulturnoj baštini Timočke Krajine i Donjeg Podunavlja. Pored autorke projekta, na otvaranju će takođe govoriti Žaklina Nikolić, direktorka Bibiloteke ,,Centar za kulturu“ Kladovo, i Slavica Boraković, predsednica kladovskog Udruženja ,,Misija kreativa“.

Autorka Dušanka Botunjac, koju je kladovska biblioteka citirala na svom sajtu, pojasnila je poreklo neobične tehnike u našim krajevima: Štampujit je tehnika veza koja je stigla iz zapadne Evrope u podunavski deo Srbije, trgovačkom vodenom komunikacijom i razmenom, koja je u to doba bila izuzetno živa. Po pripovedanju starijih meštana koji su živeli na ovom području, sa sigurnošću se tvrdi da su tehniku Štampujit u ove krajeve prenele i donele žene koje su sa svojim supruzima, brodarima, zajedno plovile Dunavom, na relaciji od Radujevca preko Budimpešte pa sve do Beča.

U daljem stručnom tekstu autorka, koja je takođe edukator i dizajner ,,Etno mreže“, naglašava da je reč o tehnici kojom se u opštini Negotin danas niko ne bavi aktivno, ali je ona i dalje živa u opštini Kladovo zahvaljujući Ljubinki Belonić iz Korbova koja je svoje znanje prenela Udruženju ,,Misija kreativa“ iz Kladova.

Projekat ,,Štampujit – Vez nad vezovima“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Udruženje ,,Etno mreža“ iz Beograda, Televizija Trans iz Negotina, Biblioteka ,,Centar za kulturu“ Kladovo, Dom kulture ,,Stevan Mokranjac“ Negotin, Udruženje Vlaha ,,Gergina“ i Muzej Krajine.