Crvena sedišta Unsplash(Denise Jans)

Kladovo – Stanovnici Kladova moći će da uživaju u predstavi „Autobiografija“ koja je urađena po romanu Branislava Nušića.

Predstavu izvodi OKRET Teatar iz Beograda pod rediteljskom palicom Jovana Grujića. Glumci koji će Nušićevo delo oživeti na daskama su Nikola Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić i Danijela Tanasković. Pored doprinosa glumom, Marko Nikolić i Milan Vranišević su ujedno uradili i muziku za predstavu.

Reditelj Jovan Grujić o predstavi ima da kaže:

„Kako opisati Nušićevu autobiografiju? Znamo vrlo dobro kako je Nušić video nas iz svoga ugla; oslikao nas je kroz ministarke, sumnjiva lica, pokojnike, rodbine, razne poltrone, kroz male ljude sa margina glavnih događaja. Međutim, Nušićeva autobiografija je jedinstvena prilika da vidimo Nušića iz ugla Nušića. Ovoga puta, ne štedeći sebe samog, opisuje svoje odrastanje, školske dane, prva zaljubljivanja, ali i prve kontakte sa autoritetima koji su bili bolni i otrežnjujući za njega. Prateći taj njegov put možemo vrlo lako prepoznati kakav su uticaj na njega, kao pisca i čoveka, ostavile sve situacije koje je prošao i formirale ga do ličnosti koja je ostavila istorijski trag u književnom i pozorišnom životu naše zemlje. Naravno, Nušić je i ovde „onaj Nušić“, nama najpoznatiji, koji na šarmantan i duhovit način ukazuje na probleme sa kojima se suočavao, raskrinkavajući u isto vreme i sebe i društvo u kojem živi, a koje je ponekad potpuno nesvesno svojih mana. Zato je Nušić bio tu da nam osvetli sve to usput se podsmehujući. U svemu ovome, očaravajuće je, otrežnjujuće, ali i zabrinjavajuće koliko je bio u pravu tada, ali i sada. Sve u svemu, lakše je ipak smejati se nego plakati. Tako će biti i ovog puta.“

Biblioteka „Centar za Kulturu“ Kladovo organizator je ovog kulturnog događaja koji će se održati 9. decembra sa početkom od 20.30 časova. Predstava traje sat i po vremena, a ulaznice je moguće kupiti svakog radnog dana od 7 do 15 časova na blagajni Doma kulture kao i na dan predstave sat vremena pre početka. Broj karata je ograničen.

Cena ulaznice je 300 dinara. Gledaoci su u obavezi da se pridržavaju epidemioloških mera u vidu zaštitnih maski.