Donji Milanovac – Građani Donjeg Milanovca imaće priliku da narednih dana uživaju u jedinstvenoj izložbi u holu Centra za kulturu i obrazovanje u Donjem Milanovcu.

Izložba „Sva lica srpskog diplomate Nušića“ organizovana je u sklopu obeležavanja 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju i otvorena 27. decembra.

Foto Đerdap uživo

Izložbu je ispred „Nušić“ Fondacije otvorio Nebojša Nušić, praunuk slavnog pisca, dok je ulogu domaćina preuzela Mesna zajednica Donji Milanovac koja je okupila Odbor za obeležavanje godišnjice u čije ime je goste pozdravio potpredsednik Odbora i član Saveta Mesne zajednice – Saša Librić.

Foto: Đerdap uživo

Iskoristili smo priliku te upitali gospodina Nebojšu Nušića za njegov komentar o izložbi:

„Izuzetna mi je čast što je izložba „Sva lica srpskog diplomate Nušića“ danas i u narednim danima u Donjem Milanovcu kao deo obeležavanja 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju.

Ova izložba svoju premijeru imala je u Muzeju srpske diplomatije. Nušić se u svom životu oprobao u raznim ulogama, od diplomate, etnografa, novinara, pisca, pesnika, upravnik pozorišta do fotografa. Kao diplomata izučavao je etnografski život i rad srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Preko tog poziva službovao je u Prištini, Bitolju, Solunu i Seresu(grad Ser, Grčka). Ono što je interesantno da je u Seresu stolovao kralj Dušan i u njemu se kovao Dušanov dinar i napisan je Dušanov zakonik.

Ovu izložbu prati i film koji je nastao zahvaljujući trudu gospodina Aleksandra Erdeljanovića, kao i ljudi iz arhiva Radio televizije Beograd. Drugi deo filma čini narativ Nušićeve ćerke Margite Predić-Nušić koja govori o svome ocu u njegovom kabinetu u ulici Šekspirova 1.“

Foto: Đerdap uživo

Šta je to na šta posetioci trebaju da obrate pažnju prilikom posete?

„Poznata je stvar da svi pamte Branislava Nušića kao dramskog pisca, komediografa. A ovde mogu da saznaju za njegov trud i rad kao diplomate i koliki je bio patriota. Koliko je bio posvećen Srbiji govori i podatak da je njegov sin nastradao u epopeji 1300 kaplara. Takođe, njegov zet bio je ataše u Bariju preko koga je došla vojna oprema za srpsku vojsku za proboj Solunskog fronta.

Na filmu možete videti Nušića kao organizatora dočeka srpske vojske u Beogradu iz Balkanskih ratova.

Bio je organizator venčanja kraljice Marije i kralja Aleksandra. Da bi obeležio tada taj događaj koji je bio najznačajniji događaj u Evropi, sa preko 20.000 zvanica obezbedio je 35 milimetarsku kameru, koja je tada predstavljala čudo tehnike.“ – istakao je Nebojša Nušić.

Foto: Đerdap uživo

„Zabavni deo izložbe su karikature Nušića, kao jedan šaljivi prikaz njega i njegovog rada.“ – dodao je gospodin Nušić.

Za kraj intervjua gospodin Nebojša Nušić je istakao: „Nadam se da Branislav Nušić može biti inspiracija vašim najmlađim sugrađanima, zbog čega se nadam da ćemo dobiti povratnu informaciju kako su mladi donjomilanovčani doživeli ovu izložbu.“