Dramska družina

Donji Milanovac – Građani Donjeg Milanovca i okolnih sela ispunili su 27. decembra salu Centra za kulturu kako bi prisustvovali priredbi koju su izveli đaci OŠ Vuk Karadžić u čast pedesetogodišnjice od preseljenja ove varoši.

Doprinos jubileju učenici su dali kroz poeziju, prozu, dramu i muziku, budući da su se na bini i pored nje tokom cele priredbe smenjivale ove umetnosti koju su za ovu priliku bile u znaku Dunava i potopljenog gradića.

Na početku se publici predstavio hor pod rukovodstvom Ljiljane Milićević, nastavnice muzičkog, u pratnji klavijature i akustične gitare sa pesmom „Dunave“ od YU grupe, posle čega je Anja Radić, pobednica literarnog konkursa pod imenom „Bila jednom jedna varoš“, pročitala svoj rad zbog kojeg je nagrađena sa 3.000 dinara. Pored Anje, nagradu su osvojile još dve učenice: Lana Srbulović – 2. nagrada u iznosu od 2.000 dinara i Željka Germanović – 3. nagrada u iznosu od 1.000 dinara. Nagrade je obezbedio Odbor za obeležavanje 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju, zaslužan za organizovanje kulturnih manifestacija u prethodna tri meseca.

Školski hor
Školski hor
Foto: Ivan Morarević

Zatim su na scenu stupile učenice šestog razreda, Lana Caranović, Milena Stojanović i Lana srbulović, koje su se predstavile pesmom „Dunav“ Branislava Petrovića.

Posle njih je scenu „okupirala“ dramska družina i izvela kratku dramu imena „Selidba sa dna“ koju je napisao i postavio Gvozden Jovanović, nastavnik srpskog jezika.

Glumci na sceni
Mladi glumci na sceni
Foto: Ivan Morarević

Završetak priredbe, a samim tim i jubileja ove pedesetogodišnjice, ponovo je obeležio školski hor pesmom Zorana Gajića – „Rastao sam pored Dunava“.

Uporedo sa priredbom osnovne škole, u holu Centra za kulturu otvorena je izložba „Sva lica srpskog diplomate Nušića“ koja će trajati nekoliko dana.