Veliki uspeh mladog pijaniste Stefana Birića iz Kladova.

Foto: Danijela Birić

Zanimljiv koncept takmičenja „Božićni klavir“, koje je pokrenula ruska kompozitorka Olga Kravček i ove godine privukao je ogroman broj takmičara iz čak 13 zemalja.

Takmičenje je organizovano on-line, a učesnici su trebali da pošalju izvođenje zadatih kompozicija poznate ruske kompozitorke Olge Kravček. Zvučna imena iz sveta muzike, koja sačinjavaju komisiju, podigla su ovo takmičenje na viši nivo.

Foto: Danijela Birić

– „Bili smo prijatno iznenenađeni pozivom za učešće na takmičenju „Božićni klavir“ od strane organizatorke, ruske kompozotorke, koja je videla neke naše ranije snimke na YouTube kanalu. Posle kratkog oduševljena zavladala je strepnja i briga jer smo shvatili da imamo samo tri nedelje da pripremimo nastup što je veoma kratko za takmičenje ove klase, ali rešili smo da probamo.“ – rekla je profesorka Danijela Birić.

Mladi pijanista Stefan Birić potiče iz muzičke porodice i od malena je bio okružen muzikom . Već 5 godina pohađa Osnovnu muzičku školu „Konstandin Babić“ u Kladovu. Imao je zapažene uspehe na takmičenjima solfeđa i kamerne muzike .

28.01.2022 komisija je objavila rezultate i Stefan Birić je zasluženo dobio titulu Laureat I stepena – pobednik u svojoj kategoriji, u veoma jakoj konkurenciji .Osvetlao je obraz opštine Kladovo i svoje muzičke škole.

Redakcija našeg portala čestita Stefanu Biriću veliki uspeh na međunarodnom takmičenju i želi mu puno uspeha na budućim nastupima.

Video: Classical Accordion, YouTube

Tekst : Milan Rašević

Fotografije : Danijela Birić