Golubac, Donji Milanovac i Kladovo dobijaju investicije od 353.000,00 evra od Evropske Unije za investicione projektu u turizmu i kulturnom nasleđu.

Projekat #EUzaTebe-za kulturalno nasleđe i turizam dodeliće bespovratna sredstva iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenje unapređenju turističke ponude i kulturalnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju u iznosu od preko 650.000 evra.

Lokalne samouprave, nosioci projekta, uložiće su 20% sopstvenih sredstava kao sufinansiranje za realizaciju projekata sa kojima su konkurisali.

Opština Majdanpek je najveći dobitnik na ovom konkursu kao nosilac dva projekta ukupne vrednosti od 175.000 evra. Jedan projekat vredan 75.000 evra predviđa uređenje otvorene turističke pijace u Donjem Milanovcu sa 32 drvena kioska u kome će lokalni poljoprivrednici i zanatlije prodavati svoje proizvode. Planirano je da pijaca bude u neposrednoj blizini međunarodnog pristaništa, Turističkog informativnog centra i Centra za posetioce JP Nacionalni park Đerdap.

Photo:EU za kulturno nasleđe i turizam

Kroz drugi projekat vredan više od 99.000 evra biće napravljena pešačka staza do Trajanove table, kulturno – istorijskog spomenika iz rimskog perioda, uklesanog u litice Đerdapske klisure koji je sada vidljiv samo sa reke.

Photo:EU za kulturno nasleđe i turizam

Opština Golubac konkurisala je za adaptaciju Turističkog info centra i rekonstrukciju centralnog gradskog Trga, u vrednosti nešto manjoj od 100.000 evra. Nakon rekonstrukcije na trgu biće postavljena letnja prodajna izložba lokalnih poljoprivrednih i zanatskih radova. Planirano je da se na  trgu održavaju letnji festivali za decu kao i druge kulturne manifestacije. Uz pomoć projekta razviće se novi turistički proizvod nematerijalnog kulturnog  nasleđa ovog kraja u vidu oživljavanja Đerdapskih mitova i legendi.

Opština Kladovo dobiće nešto više od 78.000 evra za lakši pristup tvrđavi Fetislam, koja se rekonstruiše kroz drugu komponentu projekta #EUzaTebe-za kulturalno nasleđe i turizam kao i povezivanje sa međunarodnim biciklističkim rutama Eurovelo 6 i 13. Kroz projekat biće napravljena i pešačka i biciklistička staza u šancu tvrđave koji okružuje ceo lokalitet, što će omogućiti bezbednije kretanje posetilaca.

Photo:EU za kulturno nasleđe i turizam

„Ovo su teška vremena u kojima smo svedoci Putinove agresije na Ukrajinu. Ukrajina je naš sused i pre samo 10 dana oni su govorili kako žele da modernizuju svoju zemlju i podignu svoje potencijale. Mi se nadamo da ćemo uskoro ponovo moći da sa svim partnerskim zemljama razgovaramo o perspektivama za svetliju budućnost. Ekonomski razvoj i unapređenje lokalne infrastrukture su nezaobilazan deo takve saradnje i to je nešto na čemu radimo sa Srbijom. U ovom konkretnom slučaju, u saradnji sa lokalnim samoupravama. Kroz ovaj projekat EU ne samo da pomaže Srbiji da očuva i unapredi svoje kulturno nasleđe, već i da unapredi svoju turističku ponudu, koja doprinosi ekonomskom rastu, a naročito u svetlu negativnih uticaja COVID-19 pandemije. EU je ponosna što je, uz još neke kulturne spomenike, već omogućila rekonstrukciju Golubačke tvrđave i srećni smo što možemo da pomognemo radove na objektima u toku Dunava i u Istočnoj Srbiji, da pomognemo da se obnove lepote bogatog kulturnog nasleđa Srbije u ovom regionu. Sa velikim nestrpljenjem iščekujemo da vidimo rezultate ovih projekata u opštinama i gradovima.“ rekao je ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije EU u Republici Srbiji.

Deo ovog projekta su takođe i opština Negotina koja će dobiti nešto više od 99.000 evra, Smederevo sa nešto više od 65.000 evra i Zječar sa 79.000 evra.

„Objedinjavanje turističke ponude i kulturnog nasleđa, sa prilikama za ekonomski napredak Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja je glavni cilj projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Kroz ovu komponentu našeg projekta, mi pomažemo unapređenje i promociju ovog regiona, što za sobom povlači potencijalno veći broj posetilaca, a posledica toga je ekonomski napredak i otvaranje novih radnih mesta. U naredne dve godine, koliko je predviđeno da projekat traje, mi ćemo kroz konkurse slične ovom, dodeljivati bespovratna sredstva malim i porodičnim preduzetnicima u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i  promociji turizma.“, rekao je Aleksander Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.