Stiglo nam je dosta prijavljenih problema o marili ili pristanu i keju kod šetalista pored plaže u Donjem Milanovcu. Ova tema je već bila obrađivana na našem portalu ali za one koji su to propustili ponovo ćemo odgovoriti na pitanja zabrinutih sugrađana.

Donji Milanovac je krajem februara 2020.godine bio pogođen razornim vetrovima koji su uništili veći deo obaloutvrde. Njen zadatak je upravo zaštita obale od vetra i vode ali je ona i najlepše šetalište u Donjem Milanovcu

Ogranak HE Đerdap za održavanje priobalja, uradio je tada hitnu sanaciju, kako bi se odmah sprečila dalja degradacija terena uz obalu reke Dunav. Međutim, za trajnim rešenjem obaloutvrde kao i šetališta pored Dunava i dalje se čeka.

Zbog toga smo se obratili JP EPS – HE Đerdap kako bismo dobili odgovor a njihov odgovor prenosimo vam u celosti:

Ogranak „HE Đerdap“ uradio je hitnu sanaciju obaloutvrde u Donjem Milanovcu, oštećene u nevremenu početkom februara 2020. godine, da bi se sprečila dalјa degradacija platoa i objekata u neposrednoj blizini. Time je završena prva faza sanacije obaloutvrde.

U toku je izrada projekta trajne sanacije obaloutvrde na platou u Donjem Milanovcu. Projekat je ugovoren  u otvorenom postupku na osnovu  Zakona o javnim nabavkama. Projektna dokumentacija biće završena u drugoj polovini 2022. godine. Očekivani početak radova je krajem 2022.  ili u 2023. godini.

Vrednost radova na izradi obaloutvrde-keja u Donjem Milanovcu biće definisana projektnom dokumentacijom.

U prilogu odgovora dostavlјamo presek tehničkog rešenja.

S poštovanjem,

Sektor za odnose s javnošću JP EPS“ – rečeno je u zvaničnoj izjavi koju smo dobili od JP EPS, ogranak HE Đerdap, sektor za pravne poslove.

Foto: Print screen – Presek tehničkog rešenja – JP EPS ogranak HE Đerdap

Dakle, krajem 2022.godine ili početkom 2023.godine može se očekivati početak radova na trajnoj sanaciji obaloutvrde u Donjem Milanovcu. Nadamo se da će i šetalište od gradske plaže ka Kazanskom potoku takođe biti uređeno tada. Ono nije bilo predmet hitne sanacije 2020.godine.

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“