Istočna Srbija je poznata po tome što u sebi skriva najveća blaga prirode koje ova zemlja poseduje. Na samo 2km od Majdanpeka krije se najduža pećina u Srbiji, Rajkova pećina. Zbog jedinstvene speleološke vrednosti proglašena je za spomenik prirode i sada je pod zaštitom prvog i jedinog geoparka u Srbiji, Geoparka Đerdap.

Rajkova pećina je rečna protočna pećina kroz koju protiče istoimena Rajkova reka koja je zaslužna za sam nastanak pećine. Rajkova reka je u početku imala samo površinski tok ali je nakon nekog vremena probila krečnjačku podlogu i otvorila ponore kako bi napravila dovrane, hodnike i kanale Rajkove pećine. Reka se potom spaja sa Paskovom rekom i one zajedno grade „Mali Pek“, koji je poznat po tome što u svom toku nosi zlatne kamenčiće. Pećina se sastoji od ponorske i izvorske pećine, a svaka ima rečni i suvi horizont koje krase takozvane dvorane pune prelepih figura koje je stvorila priroda.

Pećina je prvi put u većoj meri istražena 1974. godine nakon čega je 1975. otvorena za posetioce pa je od tada postala veoma poznata. Pre toga pećinu u svom radu pominje Jovan Cvijić krajem XIX veka. Ikao je poznata samo par decenija život na ovom mestu postoji još od praistorije čemu svedoči  kameni čekić, nađen na ulaznom delu pećine, koji se danas čuva u arheološkoj zbirci Muzeja u Majdanpeku.

Kako je pećina dobila ime?

Postoji zanimljiva legenda na ovu temu. U XIX veku kada je turska vojska na ovim prostorima krenula da slabi u Majdanpeku živeo je takozvani Robin Hud tog doba. Vojvoda Rajko danju je bio mehandžija dok je noću pljačkao turske karavane i svo blago krio u pećini, koja je kasnije po njemu dobila ime, Rajkova pećina.

Rajkova pećina postala je jedna od najpoznatijih u Srbiji od kada je otvorena za turiste. Od tada pa sve do danas ona redovno prima veliki broj posetilaca. Posete se uglavnom najavljuju telefonskim pozivom u grupama od najmanje četvoro ljudi. Prilikom posete pećine ne postoje iznenađenja u zavisnosti od doba godine jer je temperature konstantna I iznosi + 8 stepeni celziusovih a vlažnost vazduha skoro 100 procenata.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.