U kanjonu reke Vratne nedaleko od Negotina i dobro poznatog manastira Vratna nalazi se spomenik prirode po imenu  „Prerasti u kanjonu Vrtane“ a u narodu poznatiji kao Vratnjanske kapije.

Prerasti u kanjonu Vratne su geomorfološki spomenik prirode i nalaze se u kanjonu reke Vratne. Ovaj kanjon je poprilično nepristupačan ali u sebi od oka javnosti krije tri čuda prirode takozvane tri Vratnjanske kapije. Postoje tri prerasti, Mala, Velika i Suva prerast, Mala i Velika prerast se nalaze na samo par stotina metara jedna od druge ali se zato Suva prerast nalazi čak 2 kilometara dalje od njih.

Mala prerast udaljena je samo 200 metara od manastira pa je u narodu poznata i kao „Manastirska kapija“. Ova prerast dugačka je 15m, visoka 34m sa širinom otvora od 33m i svodom debelim 10m. Ne zna se zasigurno kada je nastala ali je istraživanjima zaključeno da je ona ostatak tunelske pećine kroz koju je prolazila reka Vrtana. Od Male do Velike prerasti postoji više puteva ali je najzanimljivije u podpunosti obeležen put kroz reku gde se može ići kroz  vodi ili skakati sa kamena na kamen.

Prerasti u kanjonu Vratne danas su zaštićeni spomenik i čudo prirode. Baš zbog te netaknute prirode turisti iz cele Srbije tokom cele godine posećuju moćne kapije prirode a usput i manastir Vratnu.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.