Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

U kanjonu reke Vratne nedaleko od Negotina i dobro poznatog manastira Vratna nalazi se spomenik prirode po imenu  „Prerasti u kanjonu Vrtane“ a u narodu poznatiji kao Vratnjanske kapije.

Prerasti u kanjonu Vratne su geomorfološki spomenik prirode i nalaze se u kanjonu reke Vratne. Ovaj kanjon je poprilično nepristupačan ali u sebi od oka javnosti krije tri čuda prirode takozvane tri Vratnjanske kapije. Postoje tri prerasti, Mala, Velika i Suva prerast, Mala i Velika prerast se nalaze na samo par stotina metara jedna od druge ali se zato Suva prerast nalazi čak 2 kilometara dalje od njih.

Velika, takozvana „glavna“, prerast udaljena je 100 metara od Male prerasti i negde oko 300m od  manastira pa je u narodu poznata i kao „Manastirska kapija“. Ova prerast dugačka je 43m, visoka 26m sa širinom otvora od 23m i svodom debelim 30m. Ne zna se zasugurno kada je nastala ali je istraživanjima zaključeno da je ona ostatak tunelske pećine kroz koju je prolazila reka Vrtana. Od Male do Velike prerasti postoji više puteva ali je najzanimljivije u podpunosti obeležen put kroz reku gde se može ići kroz  vodi ili skakati sa kamena na kamen. Prerasti u kanjonu Vratne danas su zaštićeni spomenik i čudo prirode. Baš zbog te netaknute prirode turisti iz cele Srbije tokom cele godine posećuju moćne kapije prirode a usput i manastir Vratnu.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.