Manastir Tumane, jedan od najposećenijih manastira u Srbiji, krasi i  spomenik prirode pod nazivom „Spomenik prirode Bigrena akumulacija“ kod manastira Tumane. Ovaj vekovima star spomenik prirode nalazi se na teritoriji UNESCO-vog Geoparka Đerdap i kao tavak sapada u geonasleđe Srbije i III stepen zaštite.

Bigrena akumulacija nalazi se u dolini potoka Kamenice na samo kilometar od ušća u Tumansku reku i manastira Tumane. Akumulacija ima izgled terase lepezastog oblika koja je visoka skoro 14 metara a obrazovana je na kraškom izvoru male izdašnosti. Zauzima površinu od 8.500 kvadratnih metara ali se na manjoj površini nalazi veći broj morfoloških objekata kao što su više manjih slapova, bigrenih kada i preliva. Okružena je hrastovom šumom sa netaknutim decenijama starim stablima koja na njoj rastu.

Ovaj spomenik prirode jedan je od najposećenijih u Srbiji, ali zašto?

U samom spomeniku nalazi se isposnica Prepodobnog Zosima koji je tu do smrti boravio i molio se. Takođe se veruje da je i sam izvor , gde se nalazi česma, čudotvoran i lekovit. Ljudi tu vodu osim za upotrebu u domaćinstvima koriste i u lekovite svrhe, a po predanju na česmi se prinose darovi dušama umrlih. Iz tog razloga većina posetilaca manastira kao i ljubitelji prirode svakodnevo posećuju ovaj spomenik i njegovo mirno okruženje.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.