U subotu, 12. novembra 2022. godine održana je promocija interaktivne aplikacije „WAVES OF CHANGE“ na Lepenskom Viru.

Aplikacija je napravljena u saradnji sa partnerima iz Mađarske, Hrvatske, Češke i Švedske u okviru projekta MUSE.AR koji se sprovodi kroz EU program Kreativna Evropa, koja finansira najveći deo aktivnosti na ovom projektu.

photo:Đerdap Uživo

Cilj ovog projekta je da se stvori digitalna platforma na kojoj bi se prezentovali lokaliteti, muzeji i kulturno nasleđe. Partneri koji su učestvovali na projektu, Lepenski Vir uz muzeje iz Česke i Mađarske, dodatno su u projektu izradili i aplikacije koje su interaktivnog sadržaja i upotpunjuju ono što se u muzeju već prezentuje.

Na Lepenskom Viru prezentuje se praistorijska kultura koja se smatra za najstarije organizovano ljudsko naselje u Evorpi a nastala je u doba mezolita. Stanovnici Lepenskog vira su ovde dočekali neolit, baš taj prelaz i promene koje su se desile su tema ove interaktivne aplikacije. Uz pomoć ove aplikacije koja je primenjena na adroid posetioci će u buduće, uz pomoć bilo kog android uređaja, moći kao dodatni sadržaj da odigraju jednu vrstu digitalne igre kojom će dodatno i na drugačiji način upoznati kulturu Lepenskog vira.

Aplikacija je testirana i utisci su pozitivni ali naravno uvek postoji prostor za unapeđenje i usavršavanje, nadamo se da ćemo do početka seldeće turističke sezone sve ovo dodatno unaprediti i onda će aplikacija biti dostupna za Android i ISO. Posetiocima će na lokalitetu biti na raspolaganju i tableti uz pomoć kojih će oni moći da se kreću kroz lokalitete i tragaju za markerima koji bi im otvarali nova poglavlja u toj aplikaciji“ za Đerdap uživo izjavio je direktor arheološkog lokaliteta Lepenski Vir, Vladimir Nojković.

photo:Lepenski Vir