Tvrđava Fetislam, nekada kapija islama i osmansko utvrđenje danas je spomenik kulture od izuzetnog značaja koji vas dočeka kada dolazite u Kladovo. Kao kulturno dobro predstavlja deo kulturne baštine Geoparka Đerdap.  Stanovnici Kladova ali i njegovi gosti imaju priliku da uživaju u ovoj prelepoj srednjovekovnoj tvrđavi na Dunavu.  

Foto: Đerdap uživo

Tvrđava je igrala veliku ulogu u osmanskim osvajanjima na severu, još od doba Sulejmana Veličanstvenog. Sulejman je 1524. godine naredio da se izgradi utvrđenje na Dunavu koje je služilo kao strateško uporište za dalja vojna osvajanja. Tada je podignut Mali Grad. Tokom autrijsko-turskih ratova u XVIII veku tvrđava je dobila na značaju pa je podignut Veliki Grad. Sastojao se od 14metara visokih kamenih bedemova i 6 bastiona, a 1818. godine tvrđava je dodatno ojačana.

Zbog svoje velike pogranične vrednosti tvrđava je često napada pa je samim tim i često menjala gospodare, ali je najduži period bila u vlasništvu Osmanlija. Davne 1867. godine tvrđava Fetislam je predata knezu Mihailu i od tada pripada Srbiji.

Foto: Đerdap uživo

Arheološka istraživanja prvi put vršila su se sedamdesetih godina prošlog veka prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap I. Pored raznih srednjevekovnih predmeta pronađeni su i oružarnica, stambeni objekat, kasarna, barutni magacin, prostorija za stražu, lagumi, kaldrmisane ulice i vodovod. Istraživanja su se ponovo vršila prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap II osamdesetih godina kada je u tvrđavi uređen amfiteatarski prostor za kulturne događaje koji je ugostio mnogobrojne bendove i glumačke ekipe.

Tvrđava Fetislam se danas nalazi nedaleko od centra Kladova sa pešačkom stazom pored Dunava koja vodi do tvrđave. Stanovnici Kladova svakodnevno imaju priliku da uživaju u parku koji je izgrađen unutar zidina tvrđave, koji im daje prelep pogled na reku Dunav i rumunski grad Drobeta – Turnu Severin koji se nalazi  na drugoj obali.

U toku su završni radovi na rekonstrukciji tvrđave. Evropska Unija finansira rekonstrukciju tvrđave u okviru svog projekta “EU za turizam i kulturno nasleđe – EU za tebe” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Tvrđava Fetislam naravno ima šta da ponudi i turistima. Svakako za više informacija oko posete pozvati Turističku organizaciju opštine Kladovo. Tvrđava se nalazi pored magistralnog puta sa posebnim prilazom, pa je turistima lako doći do nje.

Video: ZA Media kanal- Tvrđava Fetislam dobija novi izgled

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.