Miša Anastasijević (Poreč – Donji Milanovac, 24.februar 1803.godine – Bukurešt, 26. januar 1885.godine) najpoznatiji je meštanin Donjeg Milanovca. Rođen na ostrvu Poreč, u turbulentnim vremenima, koja su opredelila njegov život.

Foto: Arhiv

Odrastao je u siromašnoj porodici. Otac Anastas i majka Ruža bili su mu pravi uzor. Ali nažalost, majka mu ubrzo umire. Otac Anastas ženi se po drugi put i Miša dobija svoju drugu majku Milju. Ona brine o Miši i nakon smrti oca.

Miša nije birao poslove. Od malena je čuvao stoku kod imućnijih ljudi, radio u ribolovu, teglio brodove ali trgovina je bila „ona“ koja ga je uvek privlačila. Brzo je naučio da čita i piše. Poreč je tada bio središte svetskih trgovaca. Pa su se ovde oduvek govorili turski, nemački, rumunski, bugarski, ruski i naravno srpski jezik.

Zbog brojnih ratova u tim vremenima i odmazdi od strane turaka, Miša se često selio ali i uvek vraćao na svoj Poreč. Kao bistar mladić vrlo brzo je postao i učitelj, sa samo 12 godina. Tada je Porečka škola slavila 8 godina svog postojanja. A važila je i važi za sedmu otvorenu školu u Kneževini Srbiji, koja je tada još uvek bila pod Otomanskim vazalstvom.

Donji Milanovac sprema se da po prvi put obeleži Dane Kapetan Miše od 23.juna do 25.juna 2023.godine. Tom prilikom Turistička organizacija opštine Majdanpek uz pokroviteljstvo Opštine Majdanpek pripremila je brojne događaje za građane i drage posetioce.

Foto: Turistička organizacija opštine Majdanpek

Đerdap uživo koristi ovu priliku da vam približi život Majora i Dunavskog Kapetana Miše Anastasijevića. Kroz nekoliko tekstova, predstavićemo vam život alasa, učitelja, trgovca, pastira, kapetana, monopoliste, bogataša, humaniste i filantropa koji je rođen na Poreču.