Kažu za Mišu Anastasijevića da je od malena pokazivao visoku inteligenciju. Da je knjiga bila njegov najbolji drug a da se sa „računom“ rodio. Sam je učio da čita i piše, iz skromnih prilika koje je imao. Nekada i krišom dok je šegrtovao.

Kako potiče iz skromne i čestite porodice nije se plašio rada. A prve novce zaradio je od ribarenja. Koristio je čamac svoga oca od koga je i učio ribariti. Anastas, Mišin otac, bio je sitni trgovac i sitni zemljoradnik ali i vrsan znalac u mrežarenju, što tada na Poreču nije bio zanat, već pravilo da se ubrojiš u Porečane. Znao je sve tokove i brzake na Dunavu. Te je zbog večeg i boljeg ulova često noću, pod mesečinom, išao u ribolov.

Kažu da mu je to zauvek ostalo u krvi. Da je često i sanjao kako lovi morune na Dunavu. A da zapravo nikada lično nije morunu upecao. Te da mu je to ostao nedosanjan san.

Šegrtovao je gde god je mogao. A najviše je voleo u trgovini da provodi vreme. Malo pored svoga oca a kasnije više kod gospodar Jovana Stefanovića, vojvode Porečkog. Međutim, ostade zapisano od Vuka Karadžića, da je Miša naučio čitati i pisati za pola školske godine, dok je drugim učenicima malo bilo i četiri godine. Te ne treba čuditi, da ga je pratio glas: „Da mali Miša ume brže i bolje da nauči đaka da čita i piše nego njegov učitelj.“. Zato mu je prvi zvanični posao i bio posao učitelja.

Koliko je bila velika njegova preduzimljivost pokazivala je „glad“ za znanjem. U Poreču je imao priliku da susretne brojne trgovce iz Evrope. Te je brzo učio i druge strane jezike. Štavio je kože, koje je posle trampio za knjige od velikih trgovaca. A sa novcem je imao poseban odnos, gotovo ortački. „Novac ne sme da stoji. On mora, kao zdrav čovek, stalno da hoda i da čini nešto. Zato i postoji.“ – bile su čuvene reči Dunavskog Kapetana.

Donji Milanovac sprema se da po prvi put obeleži Dane Kapetan Miše od 23.juna do 25.juna 2023.godine. Tom prilikom Turistička organizacija opštine Majdanpek uz pokroviteljstvo Opštine Majdanpek pripremila je brojne događaje za građane i drage posetioce.

Foto: TOO Majdanpek