Pozivamo vas na izložbu fotografija „Dunav moja priča“ autora Ivana Grlića, koja će biti otvorena u sredu 28. juna 2023.godine u Galeriji moderne umetnosti u Golupcu, povodom Međunarodnog Dana Dunava.

Foto: Ivan Grlić

“Dunav, moja priča” je novi ciklus fotografija Ivana Grlića, nastao u poslednje četiri godine, od trenutka kad se zaljubio u Golubac i počeo da provodi vreme tamo gde je Dunav najširi, u Golupcu i okolini.

Foto: Ivan Grlić

Izložba sadrži 45 radova. Na fotografijama Grlić je prikazao scene iz života ljudi koji su vezani za Dunav, pošto je  vizuelno ispričao njihove životne priče, kao i svoju sopstvenu, kroz sve fotografije,  kao i segmente krajolika i lepote dunavskih pejzaža, odakle i naziv izložbe – “Dunav, moja priča”.

Foto: Ivan Grlić

Inspirisan Dunavom, ciklus fotografija nastajao je lagano, prirodno i temeljno. Večno zaljubljen u Dunav, Grlića je ovoga puta, za izložbu na temu prirode, zanimao portret čoveka koji je u direktnoj vezi sa Dunavom i njegov odnos sa rekom.

Foto: Ivan Grlić

Estetika je na  njegovim fotografijama primarna, sa snažnim naglaskom na svetlu, tako specifično prikazujući koloritske kontraste. Na fotografijama se pojavljuje i tvrđava u Golupcu kao nezaobilazni landmark, kao totem koji stoji na ivici Dunava. Grlić Golubačku tvrđavu ne koristi kao istorijsku znamenitost, već kad nezaobilazni deo pozadine nestvarnih pejzaža.

Foto: Ivan Grlić


Ivan Grlić nosioc je statusa slobodnog umetnika od 2011. godine. Predsednik ULUPUDS-a, sekcije fotografije od 2016. do 2020.godine, član FSS od 2001. godine, Asocijacije profesionalnih fotografa od 2001.godine. Dobitnikje specijalne nagrade, 43. Majskog salona u Muzeju Primenjenih umetnosti 2011. godine. Osnivač, producent, i Video artist benda “Serbian Jazz Bre!”. Autor i izdavač knjiga “Serbian Soul Bre!” i “Serbian Jazz Bre!”.  Dobitink godišnje nagdrade ULUPUDS-a. Izdavač više muzičkih izdanja iz oblasti Džeza i World music-a. Imao je preko četrdeset samostalnih i preko sto zajedničkih izložbi u Srbiji i u inostranstvu.

Dunav osiguranje je pomoglo izložbu.

Organizatori izložbe: Turistička organizacija opštine Golubac i Narodna biblioteka Golubac.