Od malena je Miša znao da želi u trgovce. Kada je Vojvoda Milenko Stojković proterao turke sa Poreča iza njih ostale su barke pune soli. Narod izmučen u ratovima hrlio je po so, za sebe i stoku. Tada je Miša rešio da bude solski trgovac: „Ja sam sa torbom triput prilazio i dobijao so. Tada sam video koliko je to lepo biti solski trgovac.“ .

Kako je pričao nemački, rumunski, turski i srpski jezik brzo se zaposlio na carinarnici. Prvo na ostrvu Ada Kale, a potom i na Poreču. Svi su ga cenili, zbog učenosti i marljivosti. Ali je Miša imao svoje planove.

Foto: Portret Kapetan Miše Anastasijevića

Oženio se Hristinom, ćerkom sveštenika Ilije Uroševića iz Brezaske, sela sa druge strane Dunava u Rumuniji. Imali su pet ćerki: Jelenu, Persidu, Ružicu, Saru i Anku, kao i sina Miloša koji je umro kao mali. Svoje ćerke je udao za ugledne Srbe toga vremena.

Preko brata svoje supruge Sime Uroševića, pisara na dvoru Kneza Miloša Obrenovića upoznaje i samog Kneza, sa kojim ulazi u ortački posao u trgovini. Knez mu poverava potpunu kontrolu nad carinom na Dunavu.

Trgovao je stokom, solju, i jelenskim rogovima. Ubrzo širi svoje poslovanje na teritoriju Rumunije. Osniva prvu multinacionalnu kompaiju, polovinom 19.veka, i kontroliše potpuno plovidbu na velikoj reci. Od Kneza Miloša dobija titulu Kapetana Dunavskog, kao svojevrsnu plemićku titulu i tada je kontrolisao Podunavlje, Vlašku, unutrašnjost Srbije i Bugarsku.

Kažu da je tada bio prvi monopolista Kneževine Srbije. Sedište njegove kompanije bilo je u Bukureštu a za njega je radilo preko 10.000 ljudi. Imao je svoje rudnike zlata i soli u Rumuniji a na Dunavu preko 70 svojih trgovinskih lađa i 23 stovarišta od Crnog mora do Beča. Dobija od Kneza i titulu Majora koja mu je značila u međunarodnim poslovima.

Majora Mišu Anastasijevića su Porečani obožavali. Nije se mogao naći niko ko bi rekao kakvu rđavu reč za njega. Svima je pomagao, ceneći odakle je potekao. A zbog silnog bogatstva ostalo je zapisano: „Za Kapetan Mišom, samo dukati ostaju.“.

Donji Milanovac sprema se da po prvi put obeleži Dane Kapetan Miše od 23.juna do 25.juna 2023.godine. Tom prilikom Turistička organizacija opštine Majdanpek uz pokroviteljstvo Opštine Majdanpek pripremila je brojne događaje za građane i drage posetioce.

Foto: TOO Majdanpek