Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područije i samo tu se mogu naći. Osim toga poznat je I po narodnim običajima I verovanjima koji se na žalost poslednjih godine sve manje praktikuju a kojima preti zaborav. Jedan od poznatijih verovanja u svim naseljima jeste broj 44.

Broj 40 predstavlja takozvani “mrtvački” broj u mnogim narodima. U Starom zavetu kiša je neprekidno padala 40 I izazvala potop. 40 dana Mojsije je sedeo na Sinajskoj gori, a isto toliko su Jevreji lutali pustinjom. 40 dana posle smrti duša pokojnika luta, a žena je 40 dana posle porođaja nečista. Za razilku od broja 40, broj 4 smatra se za broj koji označava snagu za koji se takođe vezuju simbolične priče. Na primer 4 bika drže zemlju na svojim leđima ili četriri strane krsta ili sveta. Zbog toga se verovalo da kada se ova dva broja spoje I daju broj 44 na taj način se njihova kultna snaga pojaćava.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.

Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva