Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći. Osim toga poznat je I po narodnim običajima I verovanjima koji se na žalost poslednjih godine sve manje praktikuju a kojima preti zaborav. Dva poznata običaja koja su se na Đerdapu praktivkovala jesu pravljenje sirišta I čorbe od morune.

Sirište za sir pripremalo se na poseban način. Ono se dobijalo od svinjskog ili jagnjećeg želudca koji se opere, posoli a nakon toga istrlja brašnom I razapne da se osuši. Pre upotrebe ostavljalo se u slanoj vodi ili surutki a zatim stavljalo u lanenu kesu pa u čabar pored vatre da bi se kroz par dana dobro ocedilo. U oceđenu tečnost stavljalo se malo uglja od lipovog drveta, zrno pasulja I crvena paprika. Tada je ono bilo pripremljeno I čuvalo se u malim drvenim posudama do upotrebe.

Čorba od morune tradicionalno je jelo na Đerdapu koje se pripremalo za grupu ljudi I govorilo da se ona jede u društvu. Iako je to bio veliki specijalitet recept za pripremu zapravo je veoma jednostavan. Čorba se kuvala u velikom kotlu. Za njenu pripremu bila je potreba šolja ulja, crni I beli lik, šargarepa I peršun koji su se prelivali rasolom da se kuvaju. Nakon toga dodavali su se iseckani komadi morune ali su I glava I rep bili obavezan deo ovog jela, a specijalitet bio je gotov za samo sat vremena.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.
Izvor i foto:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996