Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Istočna Srbija krije neka od najvećih blaga prirode svoje zemlje pa se tako nedaleko od Kladova krije možda jedno on najvećih i najlepših. Nedaleko od Kladova na planini Miroč kod sela Reke skriven od očiju javnosti u šumi Đerdapa nalazi se Vodopad Blederije takozvani smaragd Kladova.

Na 190m nadmorske visine 2km od samog vodopada nalaze se izvori reke Blederije koji imaju ledeno hladnu vodu. Reka sa vrha stene pada preko bigrene prečage u vidu vodene zavese i stvara dva vodopada. Veći vodopad visok je čak 7m koji pada u bigrenu kada gde se formira malo jezero tirkizne boje. Debljina bigra na ovom mestu iznosi izmeću 5m do čak 10m. Ispod velikog vodopada sliva se manji vodopad koji na žalost tokom letnjih i prolećnih meseci uglavnom presuši.

Vodopad Blederije 2019. godine proglašen je za zaštićeno područije koji spada u II stepen zaštite kao spomenik prirode. On nosi naziv tajna Đerdapa je skriven od očiju javnosti i do njega se od jednog dela puta mora pešačiti kroz šumu. Imao je taj naziv sa razlogom ali od 2019. kada je proglašen za spomenik prirode ovaj vodopad postao veoma popularan i iz godine u godinu prima sve veći broj turista uglavnom tokom letnjih meseci.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.