Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Istočna Srbija poznata je po čudima prirode od kojih se izdvajaju neverovatne prerasti. Nedaleko od Majdanpeka kraj obližnjeg sela Rudna Glava nalazi se geomorfološki spomenik prirode od izuzetnog značaja, „Spomenik prirode Prerast Šuplja stena “ u narodju poznatiji kao „Valja Prerast“.

Valja Prerast je zapravo rečica koja svoj tok pronalazi ispod same Šuplje stene na nadmorskoj visini od 290m. Iznad rečice nalazi se prirodni kameni most koji je geomorfološko čudo prirode. Nastao je viševekovnim procesom obršavanja tavanice pećine koje su se vremenom u toj meri istanjile da su se na svodu napravili otvori. Prerast Šuplja stena jedna je od najvećih prerasti u Srbiji sa svojim neverovatnim dimenzijama. Luk kamenog mosta nalazi se na visini od 42m sa debljinom svoda od 8m  dok su visine otvora ispod luka različite gde najmanja iznosi 29,5m a najveća 34m, Širina kanala takođe nije na svim mestima ista, u unutrašnjosti kanala širina dostiže čak 9.5m dok na izlazu ona iznosi 7m.

Ovo čudo prirode može se naći 13km od Majdanpeka na Magistralnom putu Zaječar-Majdanpek. Nedaleko od sela Rudna Glava na mestu gde se Valja Prerast uliva u Šašku reku kreće zemljana staza dugačka 1.3km koja vodi do same prerasti. Ovaj spomenik kulture svake godine privuče pažnju sve većeg broja turista koji mir pronalaze u netaknutoj prirodi koja ga okružuje.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.