Istočna Srbija je poznata po tome što u sebi skriva najveća blaga prirode koje ova zemlja poseduje. Na samo 2km od Majdanpeka krije se najduža pećina u Srbiji, Rajkova pećina. Zbog jedinstvene speleološke vrednosti proglašena je za spomenik prirode i sada je pod zaštitom prvog i jedinog geoparka u Srbiji, Geoparka Đerdap.

Rajkova pećina je rečna protočna pećina kroz koju protiče istoimena Rajkova reka koja je zaslužna za sam nastanak pećine. Rajkova reka je u početku imala samo površinski tok ali je nakon nekog vremena probila krečnjačku podlogu i otvorila ponore kako bi napravila dovrane, hodnike i kanale Rajkove pećine. Reka se potom spaja sa Paskovom rekom i one zajedno grade „Mali Pek“, koji je poznat po tome što u svom toku nosi zlatne kamenčiće.

Pećina se sastoji od ponorske i izvorske pećine, a svaka ima rečni i suvi horizont. Za sada je istraženo 2.304m od 3.625m koje zauzima pećina. Spajanjem rečnog i suvog horizonta dobijena je staza dužine 1.410m od koje je 633m bezbedno za obilazak turista. Ova pećina je posebna zbog svoje nesvakidašnje unutrašnjosti a njen obilazak je jedno izvanredno i lepo iskustvo.

Most dugačak 44m prelazi preko korita Rajkove reke i vodi do „Ježeve dvorane“ koja je poznata po oštrim i tankim stalkatima kao i takozvanim vajarskim delima prirode. Nakon „Ježeve dvorane“ sledi „Dvorana vodopada“ koja je tunelom spojena sa „Ponorskom pećinom“. Nakon toga stiže se do „Velike dvoreane“ ,duge 50m a široke i visoke 20m, iz koje su tunelom spojeni svi horozonti Ponorske i Izvorske pećine. Na tom mestu nalazi se „Kristalna dvorana“ koja je dobila ime po kristalnom kalcitu od kog je priroda stvorila razne figure koje krase pećinu. Nakon toga se preko Pegavih kada ulazi u  Veliku galeriju u kojoj se nalaze poznate fgure Zimska bajka, Orgulje i Sala stećaka što kompletira obilazak pećine.

Rajkova pećina je jedna od najpoznatijih u Srbiji a za turiste je otvorena 1975. godine. Od tada pa sve do danas ona redovno prima veliki broj posetilaca. Posete se uglavnom najavljuju telefonskim pozivom u grupama od najmanje 4 ljudi. Prilikom posete pećine ne postoje iznenađenja u zavisnosti od doba godine jer je temperature konstantna I iznosi + 8 stepeni celziusovih a vlažnost vazduha skoro 100 procenata.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.