Proleće je zvanično počelo i u Đerdapu. Svaka sezona traje oko 3 meseca, tako je 20. marta zatvorena zimska i zvanično otvorena prolećna sezona.

Kao znak novog početka, znak buđenja prirode i vegetacije za obeležavanje Svetskog dana šuma odabran je 21. mart, početak proleća. Datum obeležavanja ovog praznika je ustanovljen još 1971. godine.

Kao što znamo, sam NP Đerdap poznat je ne samo po odlikama velike šumovitosti i izrazito bogatstvo i raznovrsnost flore, faune geomorfoloških oblika, bogatstvo kulturno – istorijskih spomenika od najstarijih epoha do danas, već je poznat i po lepoti reke Dunav koja itekako utiče na lepote Đerdapa i čini ga neodoljivim.

Zato se jos od 1993. godine, 22. mart obeležava Svetski dan voda.Ove godine obeležava se pod sloganom „Voda za mir“. Reka Dunav, koja prolazi kroz 10 zemalja, najlepši deo toka smatra se da je baš kroz Đerdap. Na samom ulasku u klisuru, Dunav je najširi u celom svom toku, dok kako tone u samu klisuru, reka se sužava i smatra se najužim delom toka.

Povodom Obeležavanja Svetskog dana voda Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ i Đerdap Unesko Geopark organizovali su radionicu za učenike prvog razreda OŠ “ Vuk Karadžić“, Donji Milanovac. Radionica je imala za cilj da podstakne na razmišljanje najmlađe generacije o važnosti voda za sva živa bića.

Kako Ujedinjene nacije navode, čovečanstvo mora delovati u skladu sa spoznajom da voda nije samo resurs koji se može koristiti, već da je to ljudsko pravo. Ovog dana, svi se trebaju ujediniti i koristiti vodu za mir, i tako postavljajući temelje za stabilnije sutra.
Kako se povećava promena klimatskih resursa, a stanovništvo raste, javlja se potreba unutar i između zemalja za ujedinjenjem oko zaštite i očuvanja našeg najdragocenijeg resursa.

Foto: UN facebook stranica, Ivana Jovanović