Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i zivotinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći.

Na području Đerdapa zabeležen je veći broj tercijarnih relikata , a jedan od najpoznatijih jeste jorgovan. Jorgovan je poznat kao ukras Đerdapske klisure . Njegovo stanište uglavnom su strme krečnjačke padine na kojima šuma ne može da se razvije. Na takvim mestima jorgovan formira žbunaste formacije I na taj način svojim izgledom I vrednošću krasi najveću klisuru u Evropi.

Kako je ova biljka neuobičajena za ovo područje dospela u Srbiju? Legenda govori da je srpski kralj Uroš I Nemanjić želeo da napravi poseban dočeg svojoj budućoj ženi kasnije kraljici Jeleni Anžijskoj. On je naredio da se duž obale Ibra zasadi jorgovan kako bi je to mesto podsećalo na njeno rodno mesto. Tada je nastala dolina jorgovana I jorgovan je prvi put došao u Srbiju.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.
Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva