Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći.

Na području Đerdapa možemo naći I endemske vrste južnih Karpata koje uglavnom naseljavaju pukotine krečnjačkih stena, kamenjare ili šibljake jorgovana. Najistaknutija ipak je đerdapski zvončić čije samo ime govori da je se može neći uglavnom samo na Đerdapu. Cvetovi đerdapskog zvončića od juna pa sve do kasne jeseni krase stenovite litice Velikog I Malog kazana kao I Štrpca. Ova biljka takođe je I ukras Golubačke tvrđave, njeni cvetovi krase zidine srednjovekovnog vojnog utvrđenja I označavaju ulazak na područje Đerdapa.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.
Izvor i foto:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996