Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Istočna Srbija bogata je spomenicima prirode koji se nalaze pod strogom zaštitom kao geonasleđa. Na 14km od Majdanpeka nedaleko od naselja Blizna krije se geomorfološko čudo prirode“ Bigrena akumulacija Beli izvorac“. Ovaj deo opštine Majdanpek bogat je spomenicima prerode pa se tako nedaleko od Belog izvorca nalazi i najveća prerast u srbiji „Spomenik prirode Prerast Šuplja stena“.

Na reci Beli izvorac stvorio se geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa. U dolini reke postoje dve bigrene akumulacije različitih starosti nataložene jedna na drugu pa ovo čudo prirode ima više oblika, pojava i procesa formiranih vodotokom. Ovaj spomenik prirode zauzima površinu od 300m koja počinje vodopadom visokim čak 16m. Ispod samog vodopada prodiranjem vode kroz bigar nastao je pećinski kanal dug 13m i širok 4m koji je otvoren sa obe strane. U kanalu reke formirani su salivi i stalaktiti od bele sige a nizvodno od njih formirane su bigrene pregrade od kojih su nastale akumulacije I mala jezera prečinka do 10m I dubine do najviše 3m. Preko pomenutih pregrada slivaju se vodopadi visoki čak 5m. Reka Beli izvorac koja je kroz vekove formirala ovaj spomenik prirode izvire u podnožju krečnjačke litice “Malog krša” u pećini koju je sam izvor probio.

Ovaj spomenik prirode može se pronaći na Magistralnom putu Majdanpek-Zaječar na 14km od Majdanpeka kod naselja Blizna. Proces nastanka bigra je veoma dug I komplikovan a u njemu najveću ulogu igraju biljke pa je sam biodiverzitet oko Belog izvorca izvanredan. Baš zbog toga ovaj spomenik prirode privlači pažnju velikog broja turista, koji je iz godine u godinu sve veći, a prostor koji ga okružuje ima veliki turistički potencijal.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.